Składniki
- 6 wafli
- 10 dag migdałów
- 10 dag orzechów ziemnych
- 10 dag orzechów włoskich
- 8 dag pistacji
- 1 szklanka miodu
- 20 dag cukru
- 10 dag marcepanowej masy
- 7 białek
- 1/2 laski wanilii
- polewa czekoladowa (może być gotowa z torebki)
- barwniki spożywcze
Przygotowanie
Ugotować syrop z cukru i 5 łyżek wody.
Osobno zagotować miód i dodać go do syropu, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę.
Mieszając pianę powoli wlewać gorący syrop z miodem, aż całość zgęstnieje.
Orzechy i migdały posiekać i wsypać do masy, dodać rdzeń wanilii.
Masę rozsmarować na waflu, przykryć drugim, rozsmarować i przykryć trzecim.
Tak samo postąpić z pozostałymi trzema waflami (albo jak ktoś woli żeby mazurek był gruby można przełożyć wszystkie wafle na jeden mazurek).
Polać całość rozgrzaną polewą czekoladową i udekorować według uznania zabarwioną masą marcepanową.