Składniki
- 20 dag bakalii (rodzynki, figi, śliwki suszone, migdały, orzechy lub skórka pomarańczowa)
- 5 jajek
- 20 dag mąki
- 20 dag cukru
- 1/2 laski sproszkowanej wanilii
- 1 dag masła do smarowania formy
Przygotowanie
Półokrągłą formę keksową posmarować masłem.
Posypać mąką.
Opłukać, oczyścić i osuszyć rodzynki.
Opłukać i pokroić resztę bakalii i oprószyć je mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem i dodać wanilię.
Ubić pianę.
Wyłożyć na żółtka i dodać mąkę.
Bakalie lekko wymieszać.
Wyłożyć ciasto do formy i upiec w dobrze wygrzanym piekarniku (3/4 godziny).
Gdy zbyt szybko się rumieni, nakryć papierem.
Po upieczeniu pozostawić chwilę w formie, wyjąć i ostudzić.
Podawać następnego dnia.