Składniki
Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
- 18 dag margaryny
- 1 łyżka kakao
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1/2 kg sera
- 2 serki homogenizowane waniliowe (2 x 25 dag)
- 250 ml śmietany 30%
- 20 dag cukru
- 1 budyń śmietankowy
- 3 jajka
Posypka:
- 20 dag kokosu
- 20 dag masła
- 15 dag cukru
Ponadto:
- 1 puszka ananasów
Przygotowanie
Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dalej ucierając dodawać po 1 jajku, kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto kakaowe wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm.
Ser zmielić, a następnie wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem, żółtkami, ze śmietaną i budyniem w proszku. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na surowe ciasto kakaowe.
Masło rozpuścić, dodać do niego cukier i kokos. Razem uprażyć, a następnie wystudzić i wyłożyć na surową masę serową. Na posypce należy ułożyć całe plastry ananasa.
Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.
