Składniki
Na ciasto:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 5 brzoskwiń
- garść malin
- 1/2 cytryny
- 1 litr mleka
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem kryształem i wanilinowym.
Mąkę wymieszać z proszkiem i dodawać do żółtek na zmianę z pianą.
Ciasto rozsmarować na przygotowanej formie 25 x 35 cm i upiec temperaturze 180°C przez około 25 minut.
Ugotować budyń i gdy ciasto wystygnie rozsmarować na nim.
Umyte brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestki, skropić sokiem z cytryny i rozłożyć na budyniu.
Udekorować malinami.
Wstawić do lodówki.