Składniki
- 4 średniej wielkości jabłka
- 150-200 g cukru (w zależności od wielkości patelni)
- 20 g masła w wiórkach
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- trochę sproszkowanego cynamonu
Przygotowanie
Dużą patelnię wysypać cukrem na wysokość około 1/2 cm, a na wierzch posypać wiórki masła.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
Pokroić jabłka w wąskie cząstki i ułożyć ciasno jedną obok drugiej na patelni.
Mrożone francuskie ciasto rozmrozić według przepisu podanego na opakowaniu i rozwałkować w kształcie koła, tak aby pokryło całą patelnię.
Na średnim ogniu upalić na patelni cukier na jasny karmel.
Przykryć patelnię ciastem francuskim, wystającą krawędź odkroić nożem, a ciasto ponakłuwać kilkakrotnie widelcem.
Patelnię wstawić do piekarnika i w temperaturze 220°C piec 10-12 minut, po czym zostawić ciasto jeszcze na 2-3 minuty i delikatnie wyłożyć, odwracając patelnię do góry dnem.
Ciasto jabłkowe z karmelem podawać na ciepło.