Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 0,6 szklanki mąki pszennej
- 0,6 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Masa bananowa:
- 1 kg bananów
- 20 dag masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 galaretka cytrynowa
Masa białkowa:
- 3 białka
- 1 galaretka cytrynowa
- 3/4 szklanki cukru
Ponadto:
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 galaretka wiśniowa
Przygotowanie
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170°C. Ostudzić i nasączyć przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny.
Miekkie masło utrzeć z cukrem pudrem, żółtkami, dodać starte na tarce o dużych oczkach banany i tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Masę bananową wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt.
Białka ubić z cukrem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną wcześniej w 1 szklance gorącej wody. Wyłożyć na masę bananową.
Na masę białkową poukładać plasterki brzoskwiń i zalać tężejącą galaretką wiśniową przygotowaną wcześniej wg przepisu na opakowaniu.
Ciasto wychodzi bardzo wysokie, należy więc zrobić tzw. nadstawki korzystając np. z folii aluminiowej i wykałaczek dla jej usztywnienia. Ciasto włożyć do lodówki.
