Składniki
Na ciasto ucierane:
- 280 g mąki
- 120 g cukru pudru
- 120 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1/2 torebki proszku do pieczenia
- 3?4 łyżki rumu
- trochę mleka
- 2 łyżki płatków migdałowych
- margaryna do wysmarowania formy
Przygotowanie
Wybić jajka, białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Miękkie masło utrzeć na krem, potem, ucierając, dodawać po jednym żółtku, po łyżce cukru, cukier waniliowy i na koniec, po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. W zależności od potrzeby domieszać trochę mleka, aby ciasto było lśniące.
Ciasto przyprawić rumem, a na końcu dodać delikatnie pianę z białek.
Foremkę na babkę o średnicy 16 cm dobrze wysmarować margaryną i posypać płatkami migdałowymi. Napełnić ją ostrożnie ciastem (kłaść po łyżce ciasta) i piec babkę w nagrzanym do temperatury 175°C piekarniku 50-60 minut.
Wypieczone ciasto przestudzić trochę w foremce, potem wyłożyć do góry dnem i studzić na siatce kuchennej. Do ciasta można podać bitą śmietanę.
Babę można też przyrządzić z ciasta drożdżowego. Wtedy do wyrośniętego ciasta dodać jeszcze 50 g namoczonych w rumie rodzynek i piec, jak opisano wyżej.