Składniki
(12 sztuk)
- 1/2 szklanki marmolady
- 2 1/2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do 180°C.
Marmoladę, sok z cytryny, mleko i cukier waniliowy razem wymieszać.
W dużej misce utrzeć masło z cukrem.
Dodać jajka.
W drugiej misce przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Mieszając, dodawać do masy suche składniki na zmianę z marmoladą – po 1/3 ilości.
Wysmarować tłuszczem 12 małych foremek.
Wlać ciasto do 2/3 wysokości foremek.
Piec w piekarniku przez 30-35 minut.
Sprawdzić, czy ciasto dobrze się upiekło.
Przed wyjęciem z foremek studzić przez 5 minut.