Składniki
Nadzienie:
- 1 kg truskawek
- mały jogurt naturalny
- 150 g gęstej śmietany
- cukier
- bita śmietana
Babeczki:
- 1,5 szklanki mąki
- 15 dag margaryny lub masła
- 2 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- łyżka gęstej śmietany
Przygotowanie
Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Odkładamy kilkanaście małych truskawek do dekoracji, a pozostałe miksujemy ze śmietaną i jogurtem, aby powstał dość gęsty koktajl. Dodajemy kilka łyżeczek cukru do smaku.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i razem siekamy nożem. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wykrawamy foremką. Natłuszczone foremki wyklejamy porcjami ciasta. Pieczemy 20 minut w 180 °C na złoty kolor.
Gotowe babeczki wypełniamy koktajlem truskawkowym, truskawkami i bitą śmietaną.