Składniki
- 200 g masła roślinnego
- 1 duża cebula
- 1/2 pęczka dymki
- 250 g szynki (w jednym kawałku)
- 400 g mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 300 ml ciemnego piwa pszennego
- natka pietruszki do posypania
- sól
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C (piekarnik z termoobiegiem do temperatury 160°C, piekarnik gazowy ustawić na stopień 2-3). Foremki posmarować 1 łyżką masła. Cebulę obrać, pokroić w cienkie paseczki. Rozgrzać 2 łyżki masła roślinnego, zrumienić na nim cebulę. Dymki oczyścić, pokroić w cieniutkie krążki, szynkę w dużą kostkę.
Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i solą. Kolejno wbijać jajka. Dodać 100 ml stopionego masła i piwo. Wrzucić dymkę, zrumienioną cebulę i kostki szynki, wymieszać. Ciastem wypełnić foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25 minut, wystudzić, ostrożnie zdjąć foremki.
Pozostałe masło roślinne stopić w rondlu, polać nim babeczki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać. Posypać gotowe danie.