Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 20 dag margaryny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
Masa orzechowa:
- 25 dag łuskanych orzechów włoskich
- 1 kostka masła
- 25 dag cukru pudru
- 2 żółtka o kieliszek rumu
- płatki migdałów
Przygotowanie
Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i wyrabiamy. Na pół godziny wkładamy ciasto do lodówki, a następnie rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremki. Układamy na blasze i pieczemy w 180 °C na złoto. Gorące wyjmujemy.
Orzechy rumienimy na patelni, studzimy i mielimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy orzechy i rum. Masą napełniamy babeczki, dekorujemy płatkami migdałów.