Składniki
- szklanka gotowanego ryżu
- 1/2 kalafiora
- 1/2 brokułu
- 20 dag pieczarek
- szklanka ugotowanej fasolki szparagowej
- 20 dag brukselki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki masła lub margaryny
- łyżka oliwy lub oleju
- cukier
- sól
- pieprz
Beszamel:
- 2 łyżki masła lub margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kalafior, brokuł, fasolkę i brukselkę (kolejno, jedno warzywo po drugim) obgotować w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Usmażyć na oliwie (oleju) pokrojone w plasterki pieczarki, posypać je solą i pieprzem.
Do wysmarowanego masłem (margaryną) naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu, potem – w dowolnym porządku – przygotowane dodatki, a na końcu resztę ryżu.
Przygotować beszamel: rozgrzać tłuszcz, wsypać mąkę, powoli, mieszając, wlać mleko.
Sos doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową lekko zgęstniałym beszamelem zalać zapiekankę, posypać ją startym serem.
Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180°C, aż ser zacznie się rumienić.