Składniki
- 6 sporych strąków kolorowej papryki
- 6 łyżek margaryny lub masła
- 50 dag pieczarek
- 30 dag ryżu (3 torebki)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 duże cebule
- 1 jajko
- 1 duże opakowanie przecieru pomidorowego (najlepiej z dodatkiem bazylii i cebuli) lub duża puszka pomidorów w zalewie
- 1/2 szklanki śmietany
- posiekana zielenina (natka pietruszki, bazylia, szczypiorek)
- 2 grzybowe kostki rosołowe
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Z papryk usunąć gniazda nasienne, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować 5 minut – wyjąć i osączyć.
Ryż gotować 5 minut w rosole z kostki, odcedzić.
Cebulę pokroić w kostkę.
Pieczarki oczyścić, drobno poszatkować i skropić sokiem cytrynowym lub octem winnym.
Na trzech łyżkach tłuszczu zeszklić połowę cebuli i dodać pieczarki.
Dusić na małym ogniu do miękkości.
Następnie dodać ryż, lekko ubite jajko i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku i nadziać papryki.
W rondelku udusić na reszcie masła resztę cebuli, dodać przecier lub rozgniecione widelcem pomidory z zalewą i dusić kilka minut.
Włożyć do sosu faszerowane papryki i dusić przez godzinę pod przykryciem, w razie potrzeby uzupełniając płyn gorącą wodą albo grzybowym rosołem z kostki.
Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną i kilkoma łyżkami sosu.
Polać paprykę i trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aby sos zgęstniał, ale się nie zagotował.