Faszerowana cebula

Składniki

  • 8 cebul
  • 4 dag suszonych grzybów
  • 4 łyżki ryżu
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • śmietana
  • mąka
  • ser żółty
  • olej
  • masło

Przygotowanie

Z obranych cebul ścinamy wierzchołki i wydrążamy miąższ, pozostawiając cienką ściankę. Ryż gotujemy na sypko.

Grzyby gotujemy w bardzo małej ilości wody. Odcedzamy i mielimy w maszynce.

Miąższ z cebul drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, dodając ryż, grzyby, jajko, sól i pieprz. Masę mieszamy i napełniamy wydrążone cebule.

Cebule układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku. W czasie pieczenia podlewamy wywarem z grzybów. Na koniec sos zagęszczamy śmietaną z mąką i posypujemy serem. Zapiekamy, aż ser się roztopi.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *