Składniki
- 8 cebul
- 4 dag suszonych grzybów
- 4 łyżki ryżu
- jajko
- sól
- pieprz
- śmietana
- mąka
- ser żółty
- olej
- masło
Przygotowanie
Z obranych cebul ścinamy wierzchołki i wydrążamy miąższ, pozostawiając cienką ściankę. Ryż gotujemy na sypko.
Grzyby gotujemy w bardzo małej ilości wody. Odcedzamy i mielimy w maszynce.
Miąższ z cebul drobno kroimy i podsmażamy na tłuszczu, dodając ryż, grzyby, jajko, sól i pieprz. Masę mieszamy i napełniamy wydrążone cebule.
Cebule układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku. W czasie pieczenia podlewamy wywarem z grzybów. Na koniec sos zagęszczamy śmietaną z mąką i posypujemy serem. Zapiekamy, aż ser się roztopi.