Składniki
- 10 cebul (jednakowej wielkości)
- 30 dag grzybów
- 8 dag tłuszczu
- 3 łyżki tartej bułki
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- 1 szklanka wywaru z włoszczyzny
- przyprawa do zup
- 1 jajko
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Cebulę obrać, ściąć wierzchy, wydrążyć i sparzyć wrzątkiem.
Połowę środków cebuli posiekać, przesmażyć na tłuszczu, razem z poszatkowanymi grzybami.
Całość ostudzić, dokładnie posiekać, dodać przyprawy, tartą bułkę i jajko.
Przygotowanym nadzieniem napełnić cebule, włożyć do naczynia, podlać wywarem z warzyw i dusić do miękkości.
Resztę środków cebuli przesmażyć na tłuszczu, dodać do sosu, podprawić zasmażką z mąki i śmietaną.
Polać potrawę i podawać z ziemniakami.