Szczupak w sosie rodzynkowym

Składniki

  • 1 sprawiony szczupak (o wadze około 1,5 kg)
  • 1/4 l wytrawnego białego wina
  • 100 g wędzonej słoniny
  • 100 g masła
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Na sos:

  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 2  żółtka
  • 30 g mąki
  • 30 g masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki siekanych migdałów
  • cukier
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Szczupaka skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem.

Wstawić do lodówki i zostawić do zmacerowania.

Pokroić słoninę w małe słupki i naszpikować nimi grzbiet szczupaka poniżej ości środkowych.

Masło stopić na małej patelni, aż zacznie lekko brązowieć.

Szczupaka ułożyć w brytfannie i polać go tym masłem.

Piec 5 minut w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku.

Potem podlać winem i piec jeszcze rybę około 25 minut.

Upieczoną wyjąć ostrożnie z brytfanny i zostawić owiniętą w aluminiową folię w ciepłym miejscu.

W rondelku zrobić zasmażkę z mąki i masła.

Zalać wywarem rybnym i zagotować.

Rodzynki umyć gorącą wodą i dodać do sosu.

Migdały uprażyć na brązowo na suchej patelni i również dodać.

Utrzeć na gładko żółtka ze śmietaną.

Wlać je do sosu i zagęścić, podgrzewając prawie do wrzenia, doprawić jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Polać sosem szczupaka i podawać z ziemniakami w mundurkach z masłem oraz wytrawnym rieslingiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *