Składniki
- 1 sprawiony szczupak (o wadze około 1,5 kg)
- 1/4 l wytrawnego białego wina
- 100 g wędzonej słoniny
- 100 g masła
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Na sos:
- 100 g kwaśnej śmietany
- 2 żółtka
- 30 g mąki
- 30 g masła
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki siekanych migdałów
- cukier
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Szczupaka skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą i pieprzem.
Wstawić do lodówki i zostawić do zmacerowania.
Pokroić słoninę w małe słupki i naszpikować nimi grzbiet szczupaka poniżej ości środkowych.
Masło stopić na małej patelni, aż zacznie lekko brązowieć.
Szczupaka ułożyć w brytfannie i polać go tym masłem.
Piec 5 minut w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku.
Potem podlać winem i piec jeszcze rybę około 25 minut.
Upieczoną wyjąć ostrożnie z brytfanny i zostawić owiniętą w aluminiową folię w ciepłym miejscu.
W rondelku zrobić zasmażkę z mąki i masła.
Zalać wywarem rybnym i zagotować.
Rodzynki umyć gorącą wodą i dodać do sosu.
Migdały uprażyć na brązowo na suchej patelni i również dodać.
Utrzeć na gładko żółtka ze śmietaną.
Wlać je do sosu i zagęścić, podgrzewając prawie do wrzenia, doprawić jeszcze raz do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Polać sosem szczupaka i podawać z ziemniakami w mundurkach z masłem oraz wytrawnym rieslingiem.