Składniki
- 3 cytryny
- 8 świeżych śledzi (200 g)
- 100 g mąki
- olej do smażenia
- 8 liści laurowych
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 2 cebule
- 1 l białego octu winnego
- 2 łyżki przyprawy do ryb
- 2 łyżki soli
Przygotowanie
Jedną cytrynę wycisnąć. Na talerz wysypać trochę mąki. Sokiem cytrynowym skropić śledzie i obtoczyć je kilkakrotnie w mące. Na patelni rozgrzać olej, stopniowo smażyć śledzie na brązowy kolor, po około 5 minut z każdej strony. Układać na papierowych ręcznikach, aby odsączyć tłuszcz.
Dwie pozostałe cytryny umyć pod gorącą wodą, wytrzeć, pokroić w plasterki. Usunąć pestki. W głębokiej misce lub naczyniu żaroodpornym układać warstwami na przemian śledzie i plastry cytryny, liście laurowe i ziarna gorczycy. Ostudzić.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie krążki, zagotować z octem, przyprawą do ryb i solą. Następnie ostudzić i polać ułożone w naczyniu śledzie. Smażone śledzie pozostawić przykryte w lodówce przynajmniej 14 godzin.