Składniki
- 50 dag filetów z surowego śledzia norweskiego
- pęczek cebuli ze szczypiorem
- 2 ząbki czosnku
- pieprz kajeński
- po 5 ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego
- 4 goździki
- oliwa
- 2 łyżki masła
- mango
- 1/2 słoika marynowanego imbiru
- sok z cytryny
- 8 pomidorków koktajlowych
- garść roszponki
- kilka gałązek kolendry
Przygotowanie
Roszponkę umyć. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Pomidorki umyć, pokroić na pół. Imbir osączyć, posiekać. Mango obrać, pokroić w cienkie plastry, po czym na mniejsze kawałki. Polać 50 ml oliwy i sokiem z cytryny, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz imbir, odstawić na kilkanaście minut.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi rybę, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło, czosnek, cebulę, dusić parę minut Śledzie podawać na roszponce, z mango, skropione marynatą. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i kolendrą.