Śledź norweski z mango

Składniki

  • 50 dag filetów z surowego śledzia norweskiego
  • pęczek cebuli ze szczypiorem
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz kajeński
  • po 5 ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • oliwa
  • 2 łyżki masła
  • mango
  • 1/2 słoika marynowanego imbiru
  • sok z cytryny
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • garść roszponki
  • kilka gałązek kolendry

Przygotowanie

Roszponkę umyć. Kolendrę umyć, osuszyć, posiekać. Pomidorki umyć, pokroić na pół. Imbir osączyć, posiekać. Mango obrać, pokroić w cienkie plastry, po czym na mniejsze kawałki. Polać 50 ml oliwy i sokiem z cytryny, dodać szczyptę pieprzu kajeńskiego oraz imbir, odstawić na kilkanaście minut.

Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Przyprawy rozgnieść w moździerzu, natrzeć nimi rybę, usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło, czosnek, cebulę, dusić parę minut Śledzie podawać na roszponce, z mango, skropione marynatą. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i kolendrą.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *