Składniki
- 6 płatów śledziowych, solonych
- 1 duże jabłko
- 15 dag fasoli białej, drobnej
- 3 niewielkie cebule
- 1 opakowanie śmietany (lub jogurt naturalny)
Marynata:
- 1 i 1/2 szklanka wody
- 1 kieliszek wina białego, wytrawnego
- 1/2 szklanki octu
- 2 łyżeczki cukru
- sok z 1/2 cytryny
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- sól
Przygotowanie
Fasolę wymoczyć co najmniej kilka godzin.
Ugotować z solą i odrobiną masła.
Śledzie namoczyć w mleku.
Po wymoczeniu wypłukać je w wodzie.
Przygotowanie marynaty: cienko skrojoną w talarki cebulę włożyć do gotującej się wody na 10 minut.
Po tym czasie odcedzić i odłożyć cebulę do ostygnięcia.
Do smaku dołożyć przyprawy, sól i cukier.
Dolać ocet i gotować jeszcze przez 10 minut.
Gdy marynata ostygnie dodać sok z cytryny i wino do smaku.
Do jednego naczynia włożyć cebulę i zalać marynatą.
Do drugiego śledzie pokrojone na porcje, jakimi będą układane na półmisku.
Zakryć i włożyć do lodówki na dobę.
Bezpośrednio przed podaniem obrane jabłko pokroić na drobne cząstki.
Śmietanę doprawić do smaku cukrem, solą i cytryną.
Fasolę posolić i wymieszać z kilkoma kroplami oliwy.
Wszystko razem podać.
