Składniki
- 700 g sardynek
- sok z połowy limetki
- 2 fenkuły
- sól
- 1 cebula
- 1 strąk czerwonej papryki
- 1 mięsisty pomidor
- 2 cebule dymki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta szafranu
- pieprz
- 500 g makaronu penne
- 1 limetka pokrojona na cząstki – do garnirowania
Przygotowanie
Sardynki dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić odrobiną soku z limetek i odstawić w chłodne miejsce. Fenkuł gotować około 10 minut w osolonej wodzie. Wodę odlać, ale zachować. Pokroić fenkuł na wąskie paski. Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę umyć, przepołowić, oczyścić z nasion i białych błonek wewnętrznych. Pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę dymkę umyć, pokroić w cienkie talarki.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Mieszając, poddusić cebulę, krążki dymki, pokrojone w kostkę pomidory i paprykę. Dodać trochę wywaru z fenkułu oraz szafran. Nakryć fenkułem i sardynkami, dusić na wolnym ogniu około 5 minut. Doprawić solą i pieprzem, utrzymać w cieple.
Resztę wywaru z fenkułu wlać do garnka, dopełnić wodą do pojemności około 3 litrów, doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron, ugotować al dente. Makaron odcedzić, dodać sos. Na wierzchu ułożyć sardynki i przybrać cząstkami limetki.
