Składniki
- 80 dag filetów z sandacza
- 200 ml kwaśnej gęstej śmietany
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- 2 marchewki
- 2 cebule
- pietruszka
- 1/2 selera
- mały por
- 2 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rybę umyć, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki.
Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i pokroić w słupki.
Cebulę posiekać.
Pora pokroić w piórka.
W rondlu rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę.
Następnie wrzucić pozostałe warzywa i ziele angielskie,liście laurowe, po szczypcie soli i pieprzu.
Chwilę smażyć, potem wlać wino i dusić na małym ogniu przez 10 minut,mieszając.
W tym czasie rybę obtoczyć w mące i usmażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanym oleju.
Odsączyć na papierowym ręczniku.
Z ostygniętych warzyw wyjąć ziele angielskie i liście laurowe.
Wlać wymieszaną ze szczyptą soli śmietanę i wymieszać.
Rybę ułożyć w naczyniu do zapiekania i ułożyć na niej duszone warzywa.
Zapiekać w temp. 200°C przez 10 minut.
Podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem.