Składniki
(8 porcji)
- 900 g filetów z dorsza, pokrojonych w paski (2 cm)
- 4 szklanki oleju roślinnego
- 1 szklanka piwa
- 1 szklanka mąki
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/8 łyżeczki sody do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- biały pieprz
Przygotowanie
Przesiać do miski wszystkie suche składniki.
Powoli dolewać piwo.
Energicznie wymieszać.
Odstawić na 1 1/2 godziny.
Rozgrzać olej do temperatury 190 C.
Ubić białko i dodać do mąki.
Wymieszać dokładnie tworząc rzadkie ciasto.
Zanurzyć ryby w cieście.
Łyżką cedzakową wyłożyć rybę do gorącego oleju.
Smażyć przez 2 1/2 – 3 minuty, aż się przyrumieni.
Wyjąć na półmisek wyścielony papierowym ręcznikiem (do osączenia).