Składniki
- 40 dag filetów z dorsza
- 1/2 l wywaru z warzyw
- 2 marchwie
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 cebula
- 1 bułka
- 2 jajka
- 15 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 5 dag rodzynków
- 1 korzeń pietruszki
- pęczek zielonej pietruszki
Przygotowanie
Filety z dorsza wyskórować, posolić i odstawić na 10 minut.
Warzywa oczyścić i pokroić w zapałkę.
Połowę selera, pora i cebuli podsmażyć na maśle.
Podsmażone razem z rybą zemleć na drobnym sicie, dodając namoczoną w mleku bułkę.
Do zmielonej masy wbić jajka.
Włożyć namoczone rodzynki.
Doprawić do smaku pieprzem i dokadnie zmiksować.
Pozostałą część warzyw wsypać do garnka z wywarem z warzyw i zagotować.
Masę rybną wyporcjować, uformować i gotować w uprzednio przygotowanym wywarze.
Podawać z ryżem oraz warzywami, w którym gotowały się pulpety.