Składniki
- 1 dorodny, wypatroszony, świeży pstrąg o wadze ok. 30 dag (na 1 porcję)
- masło pietruszkowe do wysmarowania folii
- sól
- pieprz
- duża gałązka natki pietruszki
Masło:
- 1 czubata łyżeczka świeżego masła
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 3 krople sosu worcester
- obrana ze skórki i białych błon średniej wielkości cytryna
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pstrąga, po dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą, osuszyć na ściereczce i natrzeć wewnątrz solą i pieprzem.
Do środka włożyć gałązkę pietruszki i układać na wysmarowanej masłem pietruszkowym, mocnej folii.
Wierzch ryby oprószyć niewielką ilością soli i pieprzu oraz obkładać plasterkami cytryny.
Folię dokładnie zawinąć i wsunąć do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 25-30 minut.
Czas zapiekania zależy od wielkości ryby.
Pstrąga podawać na wygrzanym półmisku.
Koniecznie z dodatkiem białego pieczywa.
Danie polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.