Pstrąg z masłem pietruszkowym

Składniki

  • 1 dorodny, wypatroszony, świeży pstrąg o wadze ok. 30 dag (na 1 porcję)
  • masło pietruszkowe do wysmarowania folii
  • sól
  • pieprz
  • duża gałązka natki pietruszki

Masło:

  • 1 czubata łyżeczka świeżego masła
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 3 krople sosu worcester
  • obrana ze skórki i białych błon średniej wielkości cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pstrąga, po dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą, osuszyć na ściereczce i natrzeć wewnątrz solą i pie­przem.

Do środka włożyć gałązkę pietruszki i układa­ć na wysmarowanej masłem pietruszkowym, mocnej folii.

Wierzch ryby oprószyć niewielką ilością soli i pie­przu oraz obkładać plasterkami cytryny.

Folię dokład­nie zawinąć i wsunąć do nagrzanego do temp. 220°C piekarnika na 25-30 minut.

Czas zapiekania zależy od wielkości ryby.

Pstrąga podawać na wygrzanym pół­misku.

Koniecznie z dodatkiem białego pieczywa.

Danie polewać wytworzonym podczas pieczenia sosem.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *