Składniki
- 4 płastugi bez skóry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 4 łyżki jasnego sosu sojowego
- 4 czerwone papryki pepperoni
- 3 łyżki masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Rybę opłukać i osuszyć.
Usunąć ciemne części i wystające z boku ości.
Czosnek przekroić na pół i rozetrzeć.
Wymieszać z 2 łyżkami sosu sojowego i 1 łyżką cukru, włożyć rybę, marynować, od czasu do czasu obracając.
Rybę ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do nagrzanego grilla, w połowie pieczenia obrócić, od czasu do czasu smarować marynatą.
Z papryki usunąć nasiona, pokroić w cienkie krążki, wymieszać z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny.
Kiedy cukier się rozpuści, dodać 2 łyżki sosu sojowego.
