Składniki
- 1 kg miętusa
- 15 dag dowolnych grzybów
- 3 szklanki białego albo czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki mąki
- 10 małych cebul
- 1 płaska łyżka Vegety
- 6 łyżek oleju (np. sojowego)
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Rybę sprawić, usunąć ości, pokroić na kawałki, posolić i opieprzyć.
Obtoczyć w mące.
Rozgrzać w szybkowarze połowę tłuszczu i obrumienić na nim rybę.
Wsypać resztę mąki i wlać wino.
Wrzucić cebulę, pokrojone grzyby i przyprawę.
Zamknąć szybkowar i ogrzewać 15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego.
Po tym czasie szybkowar otworzyć, wyjąć rybę na półmisek, a sos w szybkowarze odparowywać przez 5 minut na dużym ogniu.
Wrzucić do niego resztę masła i wylać na rybę.
