Składniki
- 6 dzwonków łososia
- 5 porów
- 1/4 l rybnego wywaru
- 3 łyżki białego wytrawnego wermutu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- masło
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Pory pokroić na grube plasterki, włożyć je do naczynia żaroodpornego po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i zalać połową wywaru rybnego.
Następnie wstawić pod przykryciem do piekarnika rozgrzanego do 200?C na 10 minut.
W miedzy czasie pozostały wywar wymieszać razem ze śmietaną wermutem i doprawić odrobiną soli oraz pieprzu.
Dzwonka łososia obsmażyć na rozgrzanym maśle, po czym przełożyć je do naczynia z porami, dusić około 5 minut pod przykryciem.
Sos z pieczenia z łososia wymieszać z wcześniej przygotowanym sosem trzymać na ogniu do zgęstnienia.
Przed podaniem ułożyć łososia na półmisku, obłożyć porami i polać sosem.
Ostatnio wypróbowałem ten przepis, bo moja dziewczyna bardzo lubi Łososia, i udało mi się. Smakowało i jej i mnie. Polecam wszystkim wypróbowanie tego, naprawdę warto 🙂