Zapiekanka z kabaczka

Składniki

  • duży kabaczek
  • 4-5 ugotowanych na twardo jajek
  • 30 dag chudej wędliny
  • 2 płaskie łyżki suszonej bazylii
  • 2 łyżki masła
  • pieprz
  • sól
  • 15 dag startego żółtego sera
  • keczup

Przygotowanie

Kabaczka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Jajka obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w małą kostkę.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę roztapiamy. Wykładamy połowę plastrów kabaczka. Posypujemy bazylią i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na kabaczku układamy szynkę i jajka, ponownie przyprawiamy, przykrywamy resztą kabaczka. Posypujemy serem. Polewamy masłem i zapiekamy 40 minut w temperaturze 190 °C. Polewamy keczupem. Podajemy z surówką z papryki lub pomidorów.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *