Składniki
- duży kabaczek
- 4-5 ugotowanych na twardo jajek
- 30 dag chudej wędliny
- 2 płaskie łyżki suszonej bazylii
- 2 łyżki masła
- pieprz
- sól
- 15 dag startego żółtego sera
- keczup
Przygotowanie
Kabaczka myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry. Jajka obieramy i kroimy w plasterki. Szynkę kroimy w małą kostkę.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, resztę roztapiamy. Wykładamy połowę plastrów kabaczka. Posypujemy bazylią i lekko oprószamy solą i pieprzem. Na kabaczku układamy szynkę i jajka, ponownie przyprawiamy, przykrywamy resztą kabaczka. Posypujemy serem. Polewamy masłem i zapiekamy 40 minut w temperaturze 190 °C. Polewamy keczupem. Podajemy z surówką z papryki lub pomidorów.