Składniki
- 50 dag makaronu (świderki)
- 25 dag szynki
- 200 ml śmietany kremówki 30-proc.
- 10 dag startego żółtego sera
- opakowanie mrożonych brokułów
- 2 opakowania przyprawy do zapiekanek z makaronem
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- sól
- pomidory i świeże zioła do dekoracji
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Szynkę kroimy w paski lub dużą kostkę.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy mrożone brokuły, następnie makaron i szynkę. (Możemy zachować warstwy, jak również wszystkie składniki możemy wymieszać).
Do garnka wlewamy pół litra wody i śmietanę. Wsypujemy przyprawę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Tak sporządzonym sosem polewamy makaron. Wierzch posypujemy żółtym serem, dekorujemy plastrami pomidora i ziołami.
Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 °C. Pieczemy 30 minut.