Zapiekanka brokułowa

Składniki

  • 50 dag makaronu (świderki)
  • 25 dag szynki
  • 200 ml śmietany kremówki 30-proc.
  • 10 dag startego żółtego sera
  • opakowanie mrożonych brokułów
  • 2 opakowania przyprawy do zapiekanek z makaronem
  • tłuszcz do wysmarowania naczynia
  • sól
  • pomidory i świeże zioła do dekoracji

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzamy. Szynkę kroimy w paski lub dużą kostkę.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy mrożone brokuły, następnie makaron i szynkę. (Możemy zachować warstwy, jak również wszystkie składniki możemy wymieszać).

Do garnka wlewamy pół litra wody i śmietanę. Wsypujemy przyprawę, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Tak sporządzonym sosem polewamy makaron. Wierzch posypujemy żółtym serem, dekorujemy plastrami pomidora i ziołami.

Naczynie z zapiekanką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200 °C. Pieczemy 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *