Składniki
- 300 ? 400 g mięsa gulaszowego indyczego
- 250 ml bulionu z kostki
- 1 średnia cebula
- przyprawa do gyrosa
Sos:
- 3 łyżki ketchupu łagodnego
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy kremskiej
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie
Mięso pokroić na nieduże kawałaki i lekko rozbić tłuczkiem.
Przyprawić obficie przyprawą do gyrosa.
Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Przygotowanie sosu
W miseczce wymieszać wszystkie składniki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.
Do naczynia żaroodpornego wlać bulion i ułożyć mięso.
Na mięso położyć cebule pokrojoną w półkrążki i posmarować z wierzchu sosem.
Przykryć pokrywką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na termoobieg, na 50 minut.
Po około 40 minutach odkryć pokrywkę i poprzyciskać lekko mięso do dna, żeby sos ketchupowy dobrze się wymieszał.