Zapiekane mięso z indyka

Składniki

  • 300 ? 400 g mięsa gulaszowego indyczego
  • 250 ml bulionu z kostki
  • 1 średnia cebula
  • przyprawa do gyrosa

Sos:

  • 3 łyżki ketchupu łagodnego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy kremskiej
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku

Przygotowanie

Mięso pokroić na nieduże kawałaki i lekko rozbić tłuczkiem.

Przyprawić obficie przyprawą do gyrosa.

Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

Przygotowanie sosu

W miseczce wymieszać wszystkie składniki.

Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu.

Do naczynia żaroodpornego wlać bulion i ułożyć mięso.

Na mięso położyć cebule pokrojoną w półkrążki i posmarować z wierzchu sosem.

Przykryć pokrywką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C, na termoobieg, na 50 minut.

Po około 40 minutach odkryć pokrywkę i poprzyciskać lekko mięso do dna, żeby sos ketchupowy dobrze się wymieszał.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *