Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 puszka szparagów konserwowych w zalewie
- 8 plastrów gotowanej szynki
- 1 świeża papryka
- 1 pomidor
- zielenina do przybrania
Sos:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków (mogą być pieczarki)
- 2 łyżki posiekanych korniszonów
- musztarda
- cukier
- sok z cytryny
- sól
- biały pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie sosu: majonez połączyć ze śmietaną, dodać pozostałe składniki i przyprawy w takiej ilości, by sos, mimo wyraźnego, pikantnego smaku, miał lekko słodki posmak.
Gotowy odstawić w chłodne miejsce.
Szparagi odsączyć na sicie.
Na rozłożonych plastrach szynki ułożyć połówki jajek i szparagi (liczba zależy od zawartości puszki).
Całość dekoracyjnie zawinąć i układać na półmisku, wyłożonym zieleniną.
Przed podaniem porcje zalać sosem i przybrać cząsteczkami pomidora lub świeżej papryki oraz zieleniną.