Zakąska z jajek ze szparagami

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 puszka szparagów konserwowych w zalewie
  • 8 plastrów gotowanej szynki
  • 1 świeża papryka
  • 1 pomidor
  • zielenina do przybrania

Sos:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki drobno posiekanych, marynowanych grzybków (mogą być pieczarki)
  • 2 łyżki posiekanych korniszonów
  • musztarda
  • cukier
  • sok z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie sosu: majonez połączyć ze śmietaną, dodać pozostałe składniki i przyprawy w takiej ilości, by sos, mimo wyraźnego, pikantnego smaku, miał lekko słodki posmak.

Gotowy odstawić w chłodne miejsce.

Szparagi odsączyć na sicie.

Na rozłożonych plastrach szynki ułożyć połówki jajek i szparagi (liczba zależy od zawartości puszki).

Całość dekoracyjnie zawinąć i układać na półmisku, wyłożonym zieleniną.

Przed podaniem porcje zalać sosem i przybrać cząsteczkami pomidora lub świeżej papryki oraz zieleniną.

 

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *