Składniki
- 90 dag wołowiny bez kości
- 50 g mąki (1/3 szklanki)
- 1 łyżeczka soli
- pieprz
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki oleju
- 25 g masła
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 600 ml ciemnego piwa
- sok i skórka starta z 1 pomarańczy
- 3 listki laurowe
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Mąkę przesiewamy na talerz i mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obtaczamy w niej mięso pokrojone w kostkę. Połowę oleju i masła rozgrzewamy, wkładamy 1/2 mięsa i smażymy 3 min. Resztę mięsa smażymy na pozostałym oleju, aż się zrumieni.
Mięso wykładamy na talerz. Cebule kroimy w krążki, czosnek siekamy. Smażymy, mieszając, dodajemy cukier i minutę gotujemy na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Z pomarańczy wyciskamy sok.
Mięso wkładamy do garnka, wlewamy piwo. Dodajemy sok z pomarańczy, połowę startej skórki i listki laurowe. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem 1,5-2 godz. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy przegotowaną ciepłą wodą. Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy listki laurowe, posypujemy resztą skórki i podajemy np. z makaronem wstążki.