Wołowina w piwie

Składniki

  • 90 dag wołowiny bez kości
  • 50 g mąki (1/3 szklanki)
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki oleju
  • 25 g masła
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 600 ml ciemnego piwa
  • sok i skórka starta z 1 pomarańczy
  • 3 listki laurowe

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 °C. Mąkę przesiewamy na talerz i mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Obtaczamy w niej mięso pokrojone w kostkę. Połowę oleju i masła rozgrzewamy, wkładamy 1/2 mięsa i smażymy 3 min. Resztę mięsa smażymy na pozostałym oleju, aż się zrumieni.

Mięso wykładamy na talerz. Cebule kroimy w krążki, czosnek siekamy. Smażymy, mieszając, dodajemy cukier i minutę gotujemy na małym ogniu, aż cukier się skarmelizuje. Z pomarańczy wyciskamy sok.

Mięso wkładamy do garnka, wlewamy piwo. Dodajemy sok z pomarańczy, połowę startej skórki i listki laurowe. Zagotowujemy i dusimy pod przykryciem 1,5-2 godz. Co jakiś czas mieszamy i podlewamy przegotowaną ciepłą wodą. Gdy mięso zmięknie, wyjmujemy listki laurowe, posypujemy resztą skórki i podajemy np. z makaronem wstążki.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *