Składniki
- 50 dag wątróbki cielęcej
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- 20 dag pieczarek
- 1 l mleka
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki mąki
- tymianek
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wątróbkę cielęcą namoczyć (min. 1 godzinę) w mleku.
Następnie opłukać, osączyć i ostrym nożem usunąć błonkę.
Osuszyć ściereczką i pokroić w ukośne paski.
Pieczarki umyć, oczyścić i pokroić w wąskie paseczki.
Rozgrzać olej na patelni.
Plastry wątróbki starannie obtoczyć w mące i zrumienić z obu stron na oleju.
Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z taką ilością wina, aby powstał gęsty sos.
Wątróbkę posypać tymiankiem, solą i pieprzem i przełożyć do rondla.
Dodać pokrojone pieczarki i zalać otrzymanym sosem.
Dusić około 10-15 minut.
Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.