Wątróbka w warzywach

Składniki

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 3 cebule
  • 3-4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • ćwiartka średniego selera
  • vegeta
  • pieprz
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • ryż
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Wątróbkę oczyścić, pokroić w kawałki, oprószyć w mące, obsmazyć na oleju pod przykryciem i przełożyć do garnka.

Warzywa (oprócz cebuli) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę pokroić w półplasterki i na patelni obsmażyć na małej ilości oleju na złoto.

Do cebuli dodać starte warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i razem dusić przez parę minut pod przykryciem.

Podlać filiżanką wody, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku vegetą i peprzem.

Wszystko wymieszać i dalej dusić na małym ogniu.

Jarzyny dodać do obsmażonej wątróbki i dusić razem jeszcze kilka minut.

Wątróbkę w jarzynach można podawać do ugotowanego ryżu lub kaszy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *