Składniki
- 0,5 kg wątróbki drobiowej
- 3 cebule
- 3-4 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- ćwiartka średniego selera
- vegeta
- pieprz
- kilka łyżek koncentratu pomidorowego
- mąka do oprószenia wątróbki
- ryż
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wątróbkę oczyścić, pokroić w kawałki, oprószyć w mące, obsmazyć na oleju pod przykryciem i przełożyć do garnka.
Warzywa (oprócz cebuli) zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w półplasterki i na patelni obsmażyć na małej ilości oleju na złoto.
Do cebuli dodać starte warzywa, listki laurowe, ziele angielskie i razem dusić przez parę minut pod przykryciem.
Podlać filiżanką wody, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku vegetą i peprzem.
Wszystko wymieszać i dalej dusić na małym ogniu.
Jarzyny dodać do obsmażonej wątróbki i dusić razem jeszcze kilka minut.
Wątróbkę w jarzynach można podawać do ugotowanego ryżu lub kaszy.