Składniki
- 500 g wątróbki
- 2 szklanki mleka
Ciasto:
- 15 g pieczarek
- 2 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżki jasnego piwa
- mąka
- 1 łyżka oleju
- przyprawy wg. upodobania
- olej do smażenia
Przygotowanie
Wątróbkę opłukać i zalać mlekiem.
Odstawić w chłodne miejsce na godzinkę.
Wyjąć, osączyć i usunąć błony.
Większe kawałki przekroić.
Zalać wrzątkiem i gotować około 8 minut.
Odcedzić.
Pieczarki obrać drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Zmiksować razem z piwem, jajkami, mlekiem i taką ilością mąki, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.
Doprawić do smaku przyprawami.
W cieście maczać wątróbkę i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
