Szynka na słodko-kwaśno

Składniki

  • 1,5 kg szynki
  • 5 sztuk rabarbaru
  • 100 ml białego wina
  • 5 – 7 łyżek miodu
  • szczypta oregano, bazylii, pieprzu i soli

Przygotowanie

Szynkę umyć i wytrzeć papierowym ręczniczkiem.

Cienkim nożem nakłuć wzdłużnie szynkę na wylot w tylu miejscach, żeby starczyło rabarbaru.

Posmarować dziury miodem i wcisnąć rabarbar.

Miód połączyć z przyprawami i posmarować nim szynkę.

Odstawić na jeden dzień w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Następnego dnia zalać 100 ml białego wina wytrawnego i wstawić do piekarnika.

Piec w temperaturze około 200°C aż mięso będzie miękkie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *