Szwajcarski suflet chlebowo-drobiowy

Składniki

  • 500 g piersi kurczaka lub indyka
  • 1 cebula jarzynowa
  • 3 łyżki oleju
  • łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • 125 ml (1/8 l) śmietanki kremówki
  • 125 ml (1/8 l) białego wina
  • 4 kromki pszennego pieczywa
  • 4 duże plastry ementalera
  • 125 ml (1/8 l) mleka
  • 2 jajka
  • słodka mielona papryka

Przygotowanie

Opłukać mięso pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.

Rozgrzać olej i mieszając, szybko podsmażyć w nim paski mięsa. Dodać pokrojoną cebulę i razem poddusić. Oprószyć mąką, przyprawić solą i pieprzem.

Dodać śmietanę i białe wino, wszystko zagotować i wyłożyć do natłuszczonej płytkiej formy do zapiekanek. Na tym ułożyć kromki pszennego pieczywa, a na wierzchu plastry żółtego sera.

Ubić śmietanę z mlekiem i jajkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Polać sosem przykryte serem kromki pieczywa. Formę wstawić na ruszt w piekarniku.

Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas zapiekania: ok. 30 minut.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *