Składniki
- 500 g piersi kurczaka lub indyka
- 1 cebula jarzynowa
- 3 łyżki oleju
- łyżka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- 125 ml (1/8 l) śmietanki kremówki
- 125 ml (1/8 l) białego wina
- 4 kromki pszennego pieczywa
- 4 duże plastry ementalera
- 125 ml (1/8 l) mleka
- 2 jajka
- słodka mielona papryka
Przygotowanie
Opłukać mięso pod bieżącą zimną wodą, osuszyć i pokroić w szerokie paski. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w plasterki.
Rozgrzać olej i mieszając, szybko podsmażyć w nim paski mięsa. Dodać pokrojoną cebulę i razem poddusić. Oprószyć mąką, przyprawić solą i pieprzem.
Dodać śmietanę i białe wino, wszystko zagotować i wyłożyć do natłuszczonej płytkiej formy do zapiekanek. Na tym ułożyć kromki pszennego pieczywa, a na wierzchu plastry żółtego sera.
Ubić śmietanę z mlekiem i jajkami, przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Polać sosem przykryte serem kromki pieczywa. Formę wstawić na ruszt w piekarniku.
Temperatura pieczenia: 160-180°C. Czas zapiekania: ok. 30 minut.