Sznycel wiedeński

Składniki

  • 1/2 kg cielęciny bez kości
  • 7 jajek
  • kilka plasterków cytryny
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta wymieszana z mąką do panierowania
  • masło roślinne do smażenia

Przygotowanie

Mięso oczyścić z błon i pokroić na porcje.

Delikatnie rozbić.

Posolić i posypać pieprzem.

Obtoczyć w mące roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Masło roślinne rozpuścić na patelni.

Usmażyć sznycle na złoty kolor, po obydwóch stronach na małym ogniu.

Na czystej patelni rozgrzać masło.

Usmażyć jajka sadzone, na każdego sznycla położyć po jednym jajku sadzonym, odrobinie masła, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Podawać z ziemniakami lub frytkami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *