Składniki
- ok. kilogram piersi kurczaka
- 100 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
- puszka ananasów
- puszka brzoskwiń
- 2 łyżki miodu
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka oliwy
- przyprawy (np. czosnek, curry, chilli, pieprz cytrynowy, sól)
Sos musztardowy:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżeczki ketchupu
- kilka łyżek zalewy ananasowej
- mały jogurt naturalny
- natka pietruszki
- 3 łyżeczki chilli w proszku
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Piersi pokroić na kawałki. Z oliwy, miodu i przypraw przygotować marynatę (przypraw dałam naprawdę sporo), zalać mięso i odstawić do lodówki na około trzy godziny.
Owoce i paprykę pokroić na kawałki. Nadziewać na patyczki na przemian z kurczakiem i boczkiem. Zalewę odlać do formy, następnie ułożyć w niej gotowe szaszłyki.
Piec około 45 minut w temperaturze 200°C.
Sos: Musztardę, ketchup i posiekaną natkę pietruszki wymieszać, dodawać stopniowo jogurt i sok ananasowy, ciągle mieszając. Przyprawić.
Przed podaniem schłodzić.