Stek z sosem winno-musztardowym

Składniki

  • 30 dag polędwicy
  • 3 szalotki
  • 10 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki śmietany 30 proc.
  • po łyżce musztardy Dijon i oleju
  • po łyżce tłuczonego pieprzu czarnego i zielonego
  • sól

Przygotowanie

Szalotki drobno posiekać. Stek posypać czarnym pieprzem, usmażyć na oleju, zdjąć z patelni i trzymać w cieple.

Na tej samej patelni zeszklić szalotkę, wlać wino, dodać pieprz zielony i musztardę. Dusić, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę.

Wlać śmietanę i posolić. Stek podawać polany sosem, z gotowanymi warzywami i pieczonymi ziemniakami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *