Serca wieprzowe duszone w winie

Składniki

  • 3 serca wieprzowe
  • 1 l rosołu z jarzyn (może być z koncentratu)
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło i mąka do zagęszczenia sosu

Przygotowanie

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przełożyć do garnka, podlać rosołem, dodać wino, związany nitką pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, ca­łość zagotować.

Obrane z błon i żył serca pokroić w niewielką kostkę, dać do sosu i gotować przez go­dzinę lub nieco dłużej.

Gdy serca będą miękkie, wyjąć pietruszkę.

Sos, gdy trzeba, lekko odparować na dużym ogniu (powinien mieć piękny, czerwonobrunatny kolor), gdy trzeba, zagęścić masłem utartym z mąką i gotować przez 2-3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i delikatną w smaku surówką.

 

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *