Składniki
- 3 serca wieprzowe
- 1 l rosołu z jarzyn (może być z koncentratu)
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 3 łyżki oliwy do podsmażenia cebuli i czosnku
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- masło i mąka do zagęszczenia sosu
Przygotowanie
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć, nie dopuszczając do zrumienienia, posiekaną cebulę i czosnek, przełożyć do garnka, podlać rosołem, dodać wino, związany nitką pęczek zielonej pietruszki, sól i pieprz, całość zagotować.
Obrane z błon i żył serca pokroić w niewielką kostkę, dać do sosu i gotować przez godzinę lub nieco dłużej.
Gdy serca będą miękkie, wyjąć pietruszkę.
Sos, gdy trzeba, lekko odparować na dużym ogniu (powinien mieć piękny, czerwonobrunatny kolor), gdy trzeba, zagęścić masłem utartym z mąką i gotować przez 2-3 minuty, by mąka straciła smak surowizny.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i delikatną w smaku surówką.