Składniki
(8 porcji)
- 4 szklanki ugotowanego długoziarnistego ryżu
- 450 g ugotowanego kurczaka (pokrojonego w kostkę)
- 1/2 szklanki tartego sera Parmezan
- 300 g szpinaku
- 12 plasterków pomidora
- 4 jajka
- 1 szklanka gęstej śmietany
- 1 mała cebula (drobno pokrojona)
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do 180°C.
Przebrać, opłukać i posiekać szpinak.
Parzyć przez 5 minut.
Roztrzepać jajka ze śmietaną.
Dodać przyprawy, czosnek i cebulę.
Wyłożyć szpinakiem dno i boki dużego, lekko natłuszczonego naczynia do zapiekanek.
Włożyć ryż.
Na wierzch nałożyć kurczaka.
Polać kurczaka masą jajeczną.
Posypać serem.
Na serze ułożyć plasterki pomidora.
Piec w piekarniku przez 45-55 minut, do zrumienienia.
Podawać gorące.