Składniki
- 50 dag średniej wielkości, w miarę równych pieczarek
- 3 duże, najlepiej podłużne cebule
- 50 dag filetów z dorsza (najodpowiedniejszy świeży)
- 20 dag chudego, wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
- przyprawa do ryb
- cząstki pomidora
- natka pietruszki
- liście sałaty
- sok z 1 /2 cytryny
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryb, odstawić w chłodne miejsce.
Z umytych, osuszonych pieczarek wyciąć trzony, cebulę pokroić w niezbyt grube krążki.
Filety lekko obsuszyć, pokroić w kostkę nieco mniejszą od pieczarek.
Na rożenki nadziewać w równych ilościach kapelusze pieczarek, cebulę, boczek, kawałki ryby.
Tak przygotowane, oprószyć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce.
Na 20 minut przed podaniem szaszłyczki obficie posmarować olejem i smażyć na ruszcie ogrodowym lub elektrycznym albo na dużej patelni.
Podawać gorące, ułożone na liściach sałaty, przybrane cząstkami pomidora i natką pietruszki.