Składniki
- 2 długie polędwiczki wieprzowe
- 30 dag żółtego sera
- 1/2 l oleju
- sól
- pieprz
Sos czosnkowy:
- 1/2 słoika majonezu
- łyżka śmietany
- łyżeczka cukru
- szczypta vegety
- szczypta czarnego pieprzu
- łyżeczka oregano
- łyżeczka suszonej pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- sól
Przygotowanie
Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy w 2-cm plastry. Delikatnie rozbijamy (należy uważać, aby mięsa nie porozrywać). Oprószamy solą i pieprzem.
Ser kroimy w słupki i układamy na plastrach mięsa. Polędwiczki ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami. Smażymy w głębokim oleju ok. 2 minut.
Sos: majonez mieszamy ze śmietaną, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy. Doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, vegetą i ziołami. Podajemy do polędwiczek.