Polędwica w śmietanie

Składniki

  • 60 dag polędwicy wołowej
  • 5 dag wędzonej słoniny
  • 1/4 szklanki oleju
  • 25 dag włoszczyzny
  • cebula
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól
  • liście laurowe
  • po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, tymianku i imbiru
  • cytryna
  • żurawiny do dekoracji
  • 3-4 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1-2 szklanki śmietany

Przygotowanie

Polędwicę naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałeczki słoniny), posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier. Włożyć polędwicę, wlać 1/4 szklanki wody i sok z cytryny lub ocet.

Dusić mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką polędwicę wyjąć z sosu. Sos oprószyć mąką, dolać 1 /2 szklanki wody i przysmażyć. Następnie zapiec mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.

Sos przecedzić przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę, przyprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokroić w plastry, polać sosem. Udekorować cytryną i żurawinami. Podawać z knedlikami.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *