Składniki
- 60 dag polędwicy wołowej
- 5 dag wędzonej słoniny
- 1/4 szklanki oleju
- 25 dag włoszczyzny
- cebula
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- liście laurowe
- po 1/2 łyżeczki ziela angielskiego, tymianku i imbiru
- cytryna
- żurawiny do dekoracji
- 3-4 łyżki octu lub sok z 1 cytryny
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki mąki
- 1-2 szklanki śmietany
Przygotowanie
Polędwicę naszpikować wędzoną słoniną (nożem zrobić dziurki i włożyć w nie kawałeczki słoniny), posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Oczyszczone i umyte warzywa pokroić w plasterki, podsmażyć na oleju, dodać przyprawy i cukier. Włożyć polędwicę, wlać 1/4 szklanki wody i sok z cytryny lub ocet.
Dusić mięso do miękkości (mniej więcej godzinę). Miękką polędwicę wyjąć z sosu. Sos oprószyć mąką, dolać 1 /2 szklanki wody i przysmażyć. Następnie zapiec mięso w piekarniku (15 minut w temp. 200°C), polewając je sosem, żeby nie wyschło.
Sos przecedzić przez sito lub zmiksować. Dodać śmietanę, przyprawić solą i cukrem (sos powinien mieć żółtawy kolor, być delikatny, ale pikantny). Mięso pokroić w plastry, polać sosem. Udekorować cytryną i żurawinami. Podawać z knedlikami.