Pieróg turecki z mięsem

Składniki

  • 40 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka cukru
  • jajko
  • 20 dag mielonego mięsa wołowego
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 2 pomidory
  • ostra papryczka
  • sól
  • pieprz
  • ostra mielona papryka
  • natka pietruszki

Przygotowanie

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z jajkiem, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Natkę siekamy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryczkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy chwilę pod przykryciem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie mieszamy i studzimy.

Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zlepiamy boki tak, by powstał pieróg. Układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 °C.

Ciasto ładnie się przy rumieni, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je rozkłóconym jajkiem.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *