Składniki
- 40 dag mąki
- 3 dag drożdży
- 100 ml mleka
- łyżeczka cukru
- jajko
- 20 dag mielonego mięsa wołowego
- cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 pomidory
- ostra papryczka
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- natka pietruszki
Przygotowanie
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i cukrem, odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia. Zaczyn dodajemy do mąki razem z jajkiem, wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Natkę siekamy. Cebulę obieramy, siekamy, szklimy na oleju, dodajemy mięso i podsmażamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, papryczkę drobno siekamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy chwilę pod przykryciem. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Wsypujemy natkę, dokładnie mieszamy i studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 kawałki. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy farsz i zlepiamy boki tak, by powstał pieróg. Układamy na blaszce. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy wyrosną, pieczemy około 30 minut w temperaturze 190 °C.
Ciasto ładnie się przy rumieni, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je rozkłóconym jajkiem.