Składniki
- 1-1,2 kg mięsa z piersi indyka
- 25 dag dowolnych suszonych owoców (najlepiej mieszanych)
- 2 łyżki zimnej margaryny
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 1 1/2 szklanki półsłodkiego wina
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1 porcja włoszczyzny bez kapusty
- warzywna przyprawa typu vegeta
- sól
- pieprz
Przygotowanie
łoszczyznę zetrzeć na tarce (pory drobno poszatkować), dodać ocet z połową wina, sól, pieprz i szczyptę przyprawy warzywnej. Mięso natrzeć marynatą, zawinąć w płat folii spożywczej i włożyć do lodówki na 3-4 godziny, a jeszcze lepiej na noc.
Owoce umyć, pokroić, zalać pozostałym winem i dodać tyle wody, aby owoce pozostawały przykryte. Odstawić do na- pęcznienia, najlepiej na całą noc, a następnie pokroić w paseczki.
Mięso naciąć, tworząc obszerną kieszeń i napełnić owocami. Zawinąć tak, aby nadzienie pozostawało wewnątrz, ewentualnie związać bawełnianą lub lnianą nitką. Obrumienić na oleju.
Mięso przełożyć do brytfanny (najlepiej wyposażonej w ruszt), polać kilkoma łyżkami płynu z marynaty i posypać wiórkami zimnej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 60 minut i piec, polewając winem, a następnie tworzącym się sosem.
Podawać najlepiej z ryżem na sypko lub pieczonymi ziemniakami posypanymi rozmarynem (świeżym lub suszonym). Jeśli lubimy mięso bardzo soczyste, można brytfannę przykryć (jeśli nie ma ona przykrywki, można wykorzystać płat folii aluminiowej).
Gdy mięso będzie miękkie, należy je odkryć i lekko przyrumienić. Do pieczenia możemy wykorzystać także rękaw foliowy.