Pieczony indyk po cesarsku

Składniki

  • 1-1,2 kg mięsa z piersi indyka
  • 25 dag dowolnych suszonych owoców (najlepiej mieszanych)
  • 2 łyżki zimnej margaryny
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 1/2 szklanki półsłodkiego wina
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 1 porcja włoszczyzny bez kapusty
  • warzywna przyprawa typu vegeta
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

łoszczyznę zetrzeć na tarce (pory dro­bno poszatkować), dodać ocet z poło­wą wina, sól, pieprz i szczyptę przyprawy warzywnej. Mięso natrzeć marynatą, zawi­nąć w płat folii spożywczej i włożyć do lodówki na 3-4 godziny, a jeszcze lepiej na noc.

Owoce umyć, pokroić, zalać pozo­stałym winem i dodać tyle wody, aby owo­ce pozostawały przykryte. Odstawić do na- pęcznienia, najlepiej na całą noc, a następ­nie pokroić w paseczki.

Mięso naciąć, two­rząc obszerną kieszeń i napełnić owocami. Zawinąć tak, aby nadzienie pozostawało wewnątrz, ewentualnie związać bawełnianą lub lnianą nitką. Obrumienić na oleju.

Mię­so przełożyć do brytfanny (najlepiej wypo­sażonej w ruszt), polać kilkoma łyżkami płynu z marynaty i posypać wiórkami zim­nej margaryny. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 °C) na około 60 minut i piec, polewając winem, a następnie tworzącym się sosem.

Podawać najlepiej z ry­żem na sypko lub pieczonymi ziemniakami posypanymi rozmarynem (świeżym lub su­szonym). Jeśli lubimy mięso bardzo soczys­te, można brytfannę przykryć (jeśli nie ma ona przykrywki, można wykorzystać płat folii aluminiowej).

Gdy mięso będzie mięk­kie, należy je odkryć i lekko przyrumienić. Do pieczenia możemy wykorzystać także rękaw foliowy.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *