Składniki
- 1 kg wątróbek z kurczaków
- 450 g metki
- 450 g chudej cielęciny
- 1/2 szklanki szampana
- 3 lekko roztrzepane jajka
- 1 posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka papryki
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Podgrzać piekarnik do 190°C.
Wszystkie mięsa zemleć drobno w malakserze.
Dodać czosnek i przyprawy, a następnie jaja i szampan.
Lekko posmarować tłuszczem foremkę o wymiarach 22 x 12 cm i napełnić ją farszem.
Piec w piekarniku przez dwie godziny.
Wyjąć.
Obciążyć.
Ostudzić.
Włożyć do lodówki.
Podawać prosto z lodówki.