Omułki

Składniki

  • 4 kg omułków
  • 1 łyżka masła lub margaryny (ok. 20 g)
  • 3 cebule (ok. 150 g)
  • 3 marchewki (ok. 250 g)
  • 1 por (ok. 250 g)
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/4 l białego wina
  • 1/4 l wody
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przebrać muszle. Otwarte nie zawsze są nie do zjedzenia.

Próba: przy dotknięciu lub lekkim stuknięciu muszą się ściśle zamknąć. Inaczej koniecznie trzeba wyrzucić. Również te muszle, które się w czasie gotowania nie otwierają, są do wyrzucenia. W razie wątpliwości lepiej wyrzucić jedną muszlę więcej niż narazić się na zatrucie.

Cebule drobno posiekać.

Marchewki i por oczyścić i umyć. Rozdrobnić.

Posiekać natkę pietruszki.

Jeżeli nie ma wystarczająco dużego garnka, gotować omułki w dwóch partiach.

Pierwszą ugotowaną partię omułków trzymać do chwili podania w ciepłym miejscu.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *