Składniki
- 4 kg omułków
- 1 łyżka masła lub margaryny (ok. 20 g)
- 3 cebule (ok. 150 g)
- 3 marchewki (ok. 250 g)
- 1 por (ok. 250 g)
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/4 l białego wina
- 1/4 l wody
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Przebrać muszle. Otwarte nie zawsze są nie do zjedzenia.
Próba: przy dotknięciu lub lekkim stuknięciu muszą się ściśle zamknąć. Inaczej koniecznie trzeba wyrzucić. Również te muszle, które się w czasie gotowania nie otwierają, są do wyrzucenia. W razie wątpliwości lepiej wyrzucić jedną muszlę więcej niż narazić się na zatrucie.
Cebule drobno posiekać.
Marchewki i por oczyścić i umyć. Rozdrobnić.
Posiekać natkę pietruszki.
Jeżeli nie ma wystarczająco dużego garnka, gotować omułki w dwóch partiach.
Pierwszą ugotowaną partię omułków trzymać do chwili podania w ciepłym miejscu.