Medaliony z indyka w sosie z madery

Składniki

  • 600 g piersi indyczej
  • 80 ml madery
  • 60 g boczku
  • 250 ml rosołu z kurczaka
  • 250 g świeżych prawdziwków
  • 12 szalotek
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 2  łyżki masła
  • sól
  • pieprz

Ponadto:

  • 500 g groszku z marchewką (ze słoika)
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie

Z umytej i osuszonej piersi indyczej wykroić niezbyt cienkie medaliony i owiązać je nitką, aby nadać kształt.

Boczek pokroić w kostkę, obrane szalotki posiekać, grzyby oczyścić na sucho i w zależności od ich wielkości pokroić na ćwiartki lub w plasterki.

Na patelni usmażyć najpierw boczek w jednej łyżce oleju, potem dodać szalotki i grzyby i wycisnąć obrany czosnek.

Smażyć tak długo, aż grzyby przestaną wydzielać sok, posolić, dodać pieprz i trzymać w ciepłym miejscu.

Medaliony posolić, oprószyć pieprzem i w pozostałym oleju usmażyć z obydwu stron, potem wyjąć je i również trzymać w ciepłym miejscu.

Sos ze smażenia zagotować z maderą, dodać rosołu z kurczaka i na silnym ogniu wygotować do jednej trzeciej objętości, ubijając, stopniowo dodawać 2 łyżki masła, aby sos uzyskał aksamitną konsystencję.

Odsączony z zalewy groszek z mar­chewką rozgrzać w łyżce masła.

Ułożyć medaliony na podgrzanych talerzach, obłożyć grzybami z boczkiem, polać sosem, a obok położyć groszek z marchewką.

Jako dodatek można podać krokiety.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *