Składniki
- 600 g piersi indyczej
- 80 ml madery
- 60 g boczku
- 250 ml rosołu z kurczaka
- 250 g świeżych prawdziwków
- 12 szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Ponadto:
- 500 g groszku z marchewką (ze słoika)
- 1 łyżka masła
Przygotowanie
Z umytej i osuszonej piersi indyczej wykroić niezbyt cienkie medaliony i owiązać je nitką, aby nadać kształt.
Boczek pokroić w kostkę, obrane szalotki posiekać, grzyby oczyścić na sucho i w zależności od ich wielkości pokroić na ćwiartki lub w plasterki.
Na patelni usmażyć najpierw boczek w jednej łyżce oleju, potem dodać szalotki i grzyby i wycisnąć obrany czosnek.
Smażyć tak długo, aż grzyby przestaną wydzielać sok, posolić, dodać pieprz i trzymać w ciepłym miejscu.
Medaliony posolić, oprószyć pieprzem i w pozostałym oleju usmażyć z obydwu stron, potem wyjąć je i również trzymać w ciepłym miejscu.
Sos ze smażenia zagotować z maderą, dodać rosołu z kurczaka i na silnym ogniu wygotować do jednej trzeciej objętości, ubijając, stopniowo dodawać 2 łyżki masła, aby sos uzyskał aksamitną konsystencję.
Odsączony z zalewy groszek z marchewką rozgrzać w łyżce masła.
Ułożyć medaliony na podgrzanych talerzach, obłożyć grzybami z boczkiem, polać sosem, a obok położyć groszek z marchewką.
Jako dodatek można podać krokiety.